Šéfkuchár Štefan Benďák
Šéfkuchárom reštaurácie Rouge v Hoteli MIKADO je už niekoľko rokov Štefan Benďák. Sympatický chlapík, ktorý má dlhoročnú prax v odbore, nezabúda pripomenúť, že sa opiera o skvelý tím v kuchyni aj za jej lietajúcimi dverami. Pred tým, ako prevzal šéfkuchársku varešku v našom hoteli, pôsobil už ako šéfkuchár v bratislavských reštauráciách Spicy a El Gaucho.
Za gastronomickými skúsenosťami čo-to pocestoval - do Nemecka, Talianska a Španielska. V roku 2018 bol vyhlásený v rebríčku 20 Top TREND šéfkuchárov Slovenska, predtým ešte aj v rokoch 2015 a 2014, už po jeho príchode do Nitry.
Tento 45-ročný priaznivec hnutia Slow Food a lokálnej kuchyne si potrpí na šetrné moderné spôsoby prípravy jedál a sezónne suroviny, ktoré nemusia do jeho Reštaurácie Rouge cestovať zďaleka. To sa odzrkadľuje pri tvorbe A la Carte Menu Hotela MIKADO, ktoré Štefan Benďák pripravuje nanovo každý štvrťrok.
Špeciality slovenských i svetových kuchýň, ktoré varí, sú založené najmä na čerstvých surovinách, bylinkách a bio produktoch typických pre región Slovenska. "Na jar je napríklad špargľa, v lete cukety, na jeseň dyne, cez zimu je to skromnejšie, ale vždy sa niečo vhodné nájde," hovorí. Okrem sezónnosti sa zameriava na to, aby ulahodil jazyku a tráveniu hosťa. "Snažím sa vyhovieť aj individuálnym požiadavkám, ak napríklad hosť nechce ponúkanú prílohu, tak mu jedlo prispôsobím."
Štefan Benďák má slabosť pre rakúsko-uhorskú kuchyňu, keďže v tomto regióne vyrastal. No pre inšpirujúce využívanie čerstvých a rôznofarebných surovín miluje aj francúzsku a taliansku kuchyňu. Ovplyvnilo ho pochopiteľne aj to, že dva roky varil v thajskej reštaurácii. Mimochodom, ako prvý na Slovensku dostal certifikát Thai Select z thajského veľvyslanectva.