Dočítali sme sa o tom viac cez Horúcu linku portálu Hotelovo.sk : "Sprievodcom gastronómie, ktorou sa môžu inšpirovať všetky bistrá, čajovne, kaviarne, hotely, reštaurácie, apres-ski bary, ale aj kuchári-amatéri, sa stala reštaurácia Rouge v hoteli Mikado**** v Nitre."
Najmä teraz v zime je veľa príležitostí, keď človeku dobre padne šálka čaju. Na zohriatie po lyžovačke, s priateľmi podvečer namiesto kávy alebo aj počas prestávky vášho školenia či konferencie v Kongresovom centre hotela MIKADO.
„Čaj o piatej. Skrátka tea-break, ktorý vošiel do svetovej gastronómie a stal sa akýmsi kulinárskym symbolom. Chvíľa zastavenia sa, oddychu, zlom medzi dňom a večerom. Nemusíme byť Angličanmi alebo obyvateľmi Ázie, aby sme si vedeli vychutnať čierny, zelený, ovocný, biely čaj, s mliekom, s citrónom..,“ hovorí pre Varechu a Hotelovo Štefan Benďák.
Spomína aj Poliakov, ktorí by za svoju „herbatu“ aj dušu dali, a Rakúšanov s ich milovaným „Jägertee“ – poľovníckym čajom, krsteným riadnou dávkou alkoholu. "Pritom sa história pitia čaju v Európe nedá ani porovnať s tou tritisícročnou v Indii, Číne a Barme (tam všade sa sporia o prvenstvo čajovej stonky),"
K dobrému čaju v hoteli MIKADO podľa nášho šéfkuchára nepatria žiadne hotové keksíky, vysypané z obalu, ale jedlo, hoc aj "iba" niečo malé pod zub, hodné profesionálnej gastronómie.
„Hoci sa ešte nevraví o párovaní jedla a čaju, ja osobne mám rád spojenie jazmínového čaju s domácimi tekvicovými sušienkami alebo čierneho čaju s pistáciovými sušienkami,“ hovorí Š. Benďák.
Pre piatkovú Varechu v Pravde (na stánkoch 24. 1. 2020) pripravil napríklad takého dobroty:
- ryžovo-medové guľky v sezame,
- dulové želé v mliečnej čokoláde,
- tartaletky s uhorkovou penou,
- gaštanové mafiny s lieskovcovým krokantom,
- makové trojuholníčky so sušeným ovocím (na fotke),
- „krovky“ zo slaného karamelu,
- tekvicové sušienky s kardamónom,
- čokoládové štvorce s mätovou plnkou,
- a domáce pistáciové sušienky.
Čo z toho by ste si dali k čaju o piatej vy?