V médiach o nás napísali

Niečo chutné k čaju od šéfkuchára Benďáka – Varecha, 21.1. 2020

Niečo chutné k čaju od šéfkuchára Benďáka – Varecha, 21.1. 2020
V piatkovej Pravde, konkrétne v jej gastronomickej prílohe Varecha sa tentoraz servíruje niečo dobré k čaju. A to z kuchyne šéfkuchára MIKADO Štefana Benďáka.

Dočítali sme sa o tom viac cez Horúcu linku portálu Hotelovo.sk : "Sprievodcom gastronómie, ktorou sa môžu inšpirovať všetky bistrá, čajovne, kaviarne, hotely, reštaurácie, apres-ski bary, ale aj kuchári-amatéri, sa stala reštaurácia Rouge v hoteli Mikado**** v Nitre."

Najmä teraz v zime je veľa príležitostí, keď človeku dobre padne šálka čaju. Na zohriatie po lyžovačke, s priateľmi podvečer namiesto kávy alebo aj počas prestávky vášho školenia či konferencie v Kongresovom centre hotela MIKADO.

Čaj o piatej. Skrátka tea-break, ktorý vošiel do svetovej gastronómie a stal sa akýmsi kulinárskym symbolom. Chvíľa zastavenia sa, oddychu, zlom medzi dňom a večerom. Nemusíme byť Angličanmi alebo obyvateľmi Ázie, aby sme si vedeli vychutnať čierny, zelený, ovocný, biely čaj, s mliekom, s citrónom..,“ hovorí pre Varechu a Hotelovo Štefan Benďák.

Spomína aj Poliakov, ktorí by za svoju „herbatu“ aj dušu dali, a Rakúšanov s ich milovaným „Jägertee“ – poľovníckym čajom, krsteným riadnou dávkou alkoholu. "Pritom sa história pitia čaju v Európe nedá ani porovnať s tou tritisícročnou v Indii, Číne a Barme (tam všade sa sporia o prvenstvo čajovej stonky),"

K dobrému čaju v hoteli MIKADO podľa nášho šéfkuchára nepatria žiadne hotové keksíky, vysypané z obalu, ale jedlo, hoc aj "iba" niečo malé pod zub, hodné profesionálnej gastronómie.

„Hoci sa ešte nevraví o párovaní jedla a čaju, ja osobne mám rád spojenie jazmínového čaju s domácimi  tekvicovými sušienkami alebo čierneho čaju s pistáciovými sušienkami,“ hovorí Š. Benďák.

Pre piatkovú Varechu v Pravde (na stánkoch 24. 1. 2020) pripravil napríklad takého dobroty:

  • ryžovo-medové guľky v sezame,
  • dulové želé v mliečnej čokoláde,
  • tartaletky s uhorkovou penou,
  • gaštanové mafiny s lieskovcovým krokantom,
  • makové trojuholníčky so sušeným ovocím (na fotke),
  • „krovky“ zo slaného karamelu,
  • tekvicové sušienky s kardamónom,
  • čokoládové štvorce s mätovou plnkou,
  • a domáce pistáciové sušienky.

Čo z toho by ste si dali k čaju o piatej vy?