V centre rodinnej oslavy sú nápadité a chutné jedlá, ktoré korunujú pekne prestretý stôl a slávnostnú atmosféru. Ako by to na takejto oslave vyzeralo v nitrianskom hoteli Mikado**** a v jeho reštaurácii Rouge?
To svojim hosťom a čitateľom gastroprílohy Pravdy prezrádza šéfkuchár Štefan Benďák v najnovšom vydaní Varechy 29. marca 2019. „To najlepšie z dobrého a najkrajšie z pekného... tak vyzerá stôl, ktorý starostlivo, s nadšením a fantáziou prestierajú Slováci pre svojich najbližších. Oslávenca zvykneme v našich zemepisných končinách potešiť nielen darčekmi, ale aj hostinou, čo si rozumie s jeho obľúbenými chuťami,“ hovorí Š. Benďák. Dobrým obedom či večerou vyjadrujeme svoj vzťah, sympatiu, priateľstvo a úctu.
"Varenie pre oslávenca sa dá prirovnať k slávnostnému ohňostroju. Z jeho centra však nevyletúvajú svetlice a petardy, ale storaké chute, farby a vône,“ dodáva. Štefan sa teší, že pekné slovenské zvyky pokračujú aj v dobe internetovej, ktorá inak priniesla koniec mnohým formám komunikácie i zvyklostiam.
Rozdiel však vidieť a cítiť v kvalite. „Kedysi bývalo na hostinách veľmi veľa druhov jedla na tanieri – rôzne upravené mäsá i rôzne prílohy. Teraz sa dostáva k slovu vyššia kvalita. V našej reštaurácii Rouge vysvetľujeme, prečo a ako radšej zostaviť hostinu z viacerých chodov.“
Napríklad slávnostné menu z kreatívnych receptov, dotiahnutých do dokonalosti v kuchyni šéfkuchára Benďáka:
- syrová torta s glazovaným hroznom a polníčkom
- veterník s hráškovou penou a praženými semiačkami
- pstruh lososovitý s dipom z masla a medvedieho cesnaku
- pečené kuriatko so špenátom a šafranovým rizotom
- panenka v hubovom fáši s plnenými zemiačikmi
- kačacie prsička s kapustovým závinom a jablkom
- jahňacia korunka v pistáciovej kôrke na gratinovaných zemiakoch
- snehové pusinky s citrónovou omáčkou a jahodami
- pomarančová torta s pistáciami
- tortička z pečených banánov s tonka fazuľkami